Szüret után

Idei év tanulságaiból

Megvolt a szüret: no nem szőlőből, abból csak pár fürt, hanem paradicsomból, gyümölcsökből, meg ilyenekből. És igen, megint a

paradicsom. Most is terem, de rengeteg poloska és hernyó károsítja. Viszont egy érdekes felfedezés: van pár fekvő szár, ami valami csoda folytán nem mászott föl a támrendszerre. Azokon többnyire szebb és egészségesebb a paradicsom, mint a fölfuttatott szálakon. Lehet, jövőre meg kéne próbálni pár tövet a földön szalasztani! Továbbá azok a tövek, amik a tavalyi elszórt magból keltek, sokkal erősebbek, mint az idei ugyanazon fajták, amiket ültettem...

Rogács bab: eszméletlen! Igaz, nem bokor, hanem inkább futóbab, de folyamatosan terem, hozza az apró babjait (kb. akkora, mint a gyöngybab), és még csak nem is locsoltam idén! (Pedig kinn a szántón vetettem egy sorba.) Sajnos poloska és hernyó ezen is van, mint mindenen.

Dinnye: a barát dinnye bejött. A bolti magokból vetettek, palántáztak, na azok nem igazán, alig egy-két darabot termettek. (Ja, a vadak is nagyon rájártak, de csak a kijjebb eső barát dinnyére.)

Kukorica: a sorba vetett, hogyismondjam, hát silány lett. (Ami sort meg nem locsoltam, hát az végképp.) Viszont a dinnye közé, fészekbe vetett, az remekelt. Ugyanaz a hely, ugyanaz a fajta, ugyanannyi locsolás, mégis a fészkes vetés többszörösen jobban teljesített.

Krumpli: locsoltam, de biztosan még kellett volna több neki a vízből. Lett, de látható volt a vízhiány. Ezt külön, extra mennyiséggel kell máskor locsolni!

Répa: gyönyörű, egészséges és sok. A duplán ásott-trágyázott ágyások nem hagytak cserben. Viszont a csak simán felásott és beleszórt magokkal levő földdarab is meglepően szépen hozta a – nem túl nagy, de egészséges és szép – termést.

Alma: a tavaly előtti fiatalító metszés meghozta az eredményt. Sok és finom lett a két fán a termés, érdemes meghagyni őket. Az árpával érő rengeteget termett, viszont a beteg fa lombját a rózsabogarak szabályosan eltüntették a nyár első felében. (Rózsabogárra valamit ki kéne találni!)

Körténk nincs, Mamáéktól kaptunk.

Birsalma még a fán van.

Cseresznye: rengeteg volt és jó. A fát viszont fiatalítani és alakítani kell. Egy öreg fa van egyébként.

A meggy is jól termett, azt is fialítani kell...

Eper és málna: finom volt, málna folyamatosan van még (folytontermő), viszont a tőszám kicsi volt, így elrakásra nem jutott. (Na majd jövőre!)

Padlizsánunk nem lett, nem sikerült a palántázás.

Főszerpaprikánk jó része a nyulaké és az őzeké lett.

Hagymából keveset ültettem, hamarosan elfogy, csakúgy, mint a fokhagyma.

Édes paprikánk kevés lett, viszont sokat kaptunk innen-onnan, erős-csípős viszont rengeteg, meg még most is van.

Zöldség: először a lisztharmat, aztán a fonalféreg intézkedett, hogy ne legyen.

Uborkánk lett, éppen elég, viszont savanyítani már nem nagyon jutott.

Cékla, saláta: ezekhez béna vagyok, se tavaly, se idén nem jöttek össze. Há de mé???

A fűszerek közül a bazsalikom viszi a pálmát, a többiből akad, de csak mutatóba. (Kaprot jövőre folyamatosan kell vetni!)

Földimogyoró: most kezdem fölszedni, de még éretlen, viszont hamarosan beművelésre kerül a terület, nem maradhat. Idei tanulság: gazat nem szereti...

A teljesség igénye nélkül kb. ennyi.

Z.

Ajánló
Kommentek
  1. Én