Ötletek kerthez

Mélymulcsozás és rozsfal

Parasztkodunk továbbra is. Az idei év néhány tapasztalata, ötlete a jövőre: Láttunk egy videót, s kicsit utána is néztünk, mi is a mélymulcsozás. Úgy néz ki, működhet. Kartondobozok, szalma/széna meg trágya kell hozzá.

1. gyomtalanítás: kartonlapokat terítünk a gazos földre, pár hétre. Aztán egy hétre leszedjük. Majd visszarakjuk s pár hét múlva ismét le vele. 3-4-szer ismételve kiviszi az évelő gyomokat is. Végül a kartonok fenn maradnak.

2. szalmaréteg: a kartonokra vastag szalmaréteget terítünk.

3. ganéréteg: a szalmára jöhet a gané, akár friss is lehet, a kiégés elkerülhető, mert alatta a szalma elintézi a túlzott nitrogénadagolást. Ez is jó vastagon!

4. még egy szalmaréteg vastagon.

5. Várni, hogy összeérjen kicsit.

Ha ágyás kell bele, akkor csak széthúzni és komposzttal feltölteni. Meg egyéb módokon is lehet variálni, a lényeg, hogy jó talajélet és kevés gyom várható tőle... (Az említett videó: https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E )

A másik jó dolog, ami tulajdonképpen a „véletlen” műve: a rozsfal. Nagyon jó védőfalakat lehet kialakítani rozsból: a rozs 1,5-2,5 méteres magasságával ideális lehet ilyen célra. Ha jól csinálja az ember, akkor nemcsak a széltől, vagy a tekintetektől védhet, hanem a kártevők egy részétől is: a rozsfallal körülvett pár krumplibokrunkat még nem találták meg a krumplibogarak. Mint ahogy a liszteske sem találta meg a káposztaféléket a sűrű gazban (kellett nekem gazolnom?! Majd most biztos ellepik azt a pár tövet...)

Végül egy-két meglepetés: eddig soha nem próbáltam napraforgót ültetni. Idén kaptam valami régi fajtának a magját, elültettem. Gyönyörűen fejlődik, pedig nem kapott külön trágyát sem. Meglepett. Másik meglepetés a dinnye volt. Ültettem/vetettem görögdinnyét. Spéci fajtákat is. Na az egyik sor gyönyörűen kikelt, csak furcsa volt a levele. Mindegy, én sem láttam még mindent, talán ez másképpen növő és kinéző dinnye... Aztán mosmár virágzik is. Szép kis kék virágai vannak, s végre az asszony belőtte: kerti borágó lett a görögdinnyénkből...

Z.

Ajánló
Kommentek
  1. Én