jelentkezünk

Elérkezett 2018, újabb év a Papp tanyán. A helyiek lassan a dűlőt is átkeresztelik Pap dűlőre, hisz velünk együtt sorban vagy négy tanya Pap nevű tulajdonában van.

Hogy mi az oka ennek a sok képnek? Volt pár nap, amikor a netszolgáltatónk ajándékba adott némi korlátlan netezést, így ezt kihasználva töltögettem fel azt a pár képet. És igen, végre rólam is van egy, tanyatrógerben.

Sikeresnek tartjuk előző évünket, és most is jól kezdtünk. Már növöget a bocikánk, amit igen jó áron kaptunk. Minden helyi óvva intett minket, hogy ne vegyünk borjút, mert csak a pénzt viszi és túl sok a gond vele, meg minek is akarunk tehenet stb. Szóval megint csak hülyének néznek minket, pláne, hogy hivatalos fülszámos jószág. Nehéz elmagyarázni a régi parasztnak, hogy néha jó más utat választani. Azon is kiakad mindenki, hogy nem istállóban tartjuk. Van egy jó kis szélvédett építmény neki, jól bealmolva. Boldogan el van, hisz már egy nagy darab földön legelészhet. Mi más utat járunk, sokat nyom a latba, hogy használjuk a tudományt a leírt tudásanyagot, beépítve a régiek tapasztalatait.

Lehet, most páran megköveznének, de nem szeretem a romantikus múltba révedést. Sokan úgy gondolják, hogy a régi kor parasztjai mindent mindig jól csináltak. Hát nem. Pontosabban nagyon sok jó megfigyelésük volt, sok problémát jól oldottak meg, de sajnos sok babonát és rossz szokást hagyományoztak át, ami bizony mind a mai napig él.

Írjak példát? Hát a hulladék kezelése. Réges rég a hulladékot viszonylag könnyen eltüntették, hisz szerves dolgokról lévén szó, nem igazán okoztak nagy gondot. De mióta fémötvözetek és a műanyag napi használati eszköz, azóta gondok vannak. Mert mit csinálnak? Elásnak és elégetnek mindent. Mindent. Rossz kanapét, fóliát, gumit stb. Ami nem ég el, az megy a földjük eldugott részébe, és elássák, Vagy csatornaát töltenek fel vele.

Ha kell, ha nem forgatják a talajt, trágyáznak. Hiába a szerves trágya, az önmagában nem elég. És lehetetlen ráébreszteni őket, hogy lehet élővé tenni azt a talajt, amit sok-sok éve elrontottak. Mindegy. A lényeg, hogy ebben is a árral szemben úszunk, pláne ha még azt is benyögjük, hogy mi minden Istenbe vetett bizalommal próbálunk tenni.

A gyerekek dolgozgatnak, Vannak komoly kinti munkáik, mint a kondáskodás, nyulak etetése, fa  hordása stb. Ezért cserébe matricát kapnak, és fizetést. Motiválás nélkül csak ökörködnének kinn. Nemrég csináltak katapultot, Marcell kilőtt egy téglát egy deszkára ugorva, amit libikókaként raktak egy téglára. Valószínüleg Vendel volt az értelmi szerző, de ismét láthattuk, hogy mi kevesek vagyunk a gyerekek neveléséhez magyon is kellenek a mennyei segítők.

Ajánló
Kommentek
  1. Én