hjaj, a gyerekek:)

Most egy kicsit anyai témákról írok, miként éljük meg gazdagon a szegénységet. Először is mi sokat kapunk, leginkább ruhát. Így mi arra nem költünk. Tisztálkodási szereket sem veszünk, mert örököltünk egy nagy szatyor szappan(leginkább régi Baba) és már készített Zoli saját hamulúgos disznozsír szappan, ami talán életem egyik legjobb szappanja. Nem szárít! Ez nekem fontos, mert a pajzsmirigyem rendetlen működése miatt, nekem extrém mód száraz a bőröm, és a gyerekeknek is kiváló az érzékeny bőrükre.

Tisztítószernek van mosószóda, minek kilója 300 Ft és mosástól kezdve a mosogatáson át a folttisztításig és a makacs rászáradt, odasült zsíros foltokig (edény ruha egyre megy) tökéletesen jó. Ja és nem mellesleg segít a vízlágyításban.

Sütéshez szódabikarbóna használódik, ami nagy kiszerelésben szintén olcsó és van még az ecet. Az főzéshez, öblítéshez, tisztításhoz, sajtkészítéshez szintén pazar.

Kelt tésztákhoz most vesszük az élesztőt, mert a nyáron nem sikerült elegendő kovászt szárítanom, és télen nálunk nem lehet kovászt készíteni. Hogy miért? amiért nem lehet tejet sem altatni. Sosincs sehol elegendő ideig egyenlő szobahőmérséklet. Így olyan baktériumok szaporodnak fel, amik meggátolják a számunkra hasznos gombák és baktériumok szaporodását.

Én sokat főzök és sok félét tudok. Aki spórolni akar, annak meg kell tanulnia jól főzni, mert csak így lehet kiokoskodni, hogy miből mit mivel lehet helyettesíteni, ami általában van otthon. Ha tésztás étel van, akkor mindig gyúrom a tésztát, legalábba egy kg lisztből (kevesebbre nem áll a kezem, az nem megy)és nem használok 10 tojást az 1 kg liszthez(a normál BL55-ös ennyit vesz fel) hanem 3-4 tojgli és víz, vagy tejsavó a sajtkészítésből. Vagy burgonyás tészta készül, vagy tojás nélküli. Mert bizony régen szegény időszakban is nagy érték volt a tojás, tudtak az asszonyok anélkül is jó tésztát készíteni.

Húsunk van mindig, de én sosem csinálok pl. rántott csirke mellett. Nem csak azért mert nem éppen kiadós, hanem mert a csirkéket nem vágjuk le. Felneveljük és csak a kakasok közül válogatunk.

Szóval ha ügyes az ember lánya, használja az eszét sok helyütt megspórólhat még a panelben is. Vegyük pl a vizet. Sokat folyó víz alatt mosogatnak mondván, hogy csak egy medence van. Bocs pár száz forintba kerül egy múűanyag lavór és nini van két medencém! Ja, hogy ez így macerás? Igen több munka, de bizony ha spórolni akarunk, akkor vagy nem haszálunk tányérokat, vagy többet dolgozunk. Én is két lavórban mosogatok, amikor lakásban éltünk akkor is így tettem. A wc öblítéséhez lehet használni kézmosó vizet. Miként? kell egy vödör, ami a csap alatt van,így ha az csöpög, meg abba mossuk a kezünk igenis alkalmas a kis dolgok leöblítéséhez. Meg még egy nagyon fontos: NE HIGGYETEK A REKLÁMOKNAK!!! Nem kell a tökéletesen ragyogó fehér blúz!Meg abrosz! Mire is hatnak az ilyen reklámok a lelki tisztság utáni vágyunkra. Menjünk inkább gyónni, olcsóbb és környezetkímélőbb. Legyünk merészek és lássunk a reklámok és a cégek mögé!

Hjaj a gyerekek olyan édesek! Nagyon ügyesek a Marcell kis segítséggel már megfeji a kecskét, a Vendelt meg csak ott kell hagyni és egyedül képes megfejni! Az nem kis munka ám, pláne, hogy még nincs 5 éves, és elméletileg a fiúk kézfejének a csontosodása 8 éves koruk körül van, addig gyenge a kezecskésük, ezért is tanulnak nehezen írni. Fárasztó ám az a ceruza tartás! És amiért büszke vagyok rá, hogy ő nem az a kitartó fajta, hamar megunja a feladatokat, de ezt nem, azt addig csinálja, míg tart a munka. Tény jól bánik az állatokkal

Kitaláltunk egyeredményes jutalmazási rendszert, amivel még  nem szeretem feladatokat is megcsinálják, időnként meglepő lelkesedéssel. Igazából adaptáltuk. Minden egyes jól elvégzett munkáért kapnak egy jutalom üveggolyót, amit hetente beváltok pénze. Azt gyűjthetik, és vehetnek maguknak belőle azt amit szeretnének. Jelenleg 3 Forintos átszámítás van. Sok mindenre jó ez. Egyrészt megtanulják, hogy jutalma van az elvégzett munkának, másrészt számolnak, és terveznek. Ha nagyobbak lesznek, még százalékszámítást is gyakorolhatnak, mert lesz része, amit kamatoztathatnak(még egy kis matek) és lesz része, amit adományba kell adniuk. Viszont ehez még kicsik. Még csak a közvetlen jutalom számít. Így azért könnyebbek az esték.

Ajánló
Kommentek
  1. Én