Gondolkodni még szabad!

tényként kezelt teóriák

Minap láttam valami irományt az evolúcióval kapcsolatban. Nem fontos, mi volt, csupán a hozzáállás: az evolúció tény. (Most ne menjünk abba se bele, hogy mit értünk evolúció alatt, maradjunk az ált.iskolás bioszon tanultak szerinti értelmezésnél mondjuk.) Szóval az evolúció létezik. Ezáltal lett az ember is...stb. A világ egyes részein viszont pl. ált iskolás szinten oktatják a teremtést (szembe állítva az evolúcióval). Érdemes belegondolni: az evolúció – a sok-sok „bizonyíték” ellenére nem TÉNY, csupán ELMÉLET! Én személy szerint nem tartom olyan központi kérdésnek, amiért érdemes nagy vitákat indítani, de jó lenne, ha helyén kezelnénk a témát: egy elméletet (aminek bizonyítására évtizedek, évszázadok óta gyűjtik-gyártják a bizonyítékokat), nem kéne megkérdőjelezhetetlen tényként tálalni. Kiváncsi lennék, ha az evolúcióval szembeállított teremtéstanról (mert van olyan is, ami nem ellenkezik az evolúcióval) igyekeztek volna évszázadokon át bizonyítékokat összeszedni, akkor vajon mennyi és milyen lenne a paletta? Biztos, hogy van evolúció és úgy működik, ahogy tanították?

Oké, más téma: bevándorlás. Eget rengető, mindent elsöprő, kulcskérdés napjainkban. Felénk, a déli részeken legalábbis annak tűnik. Vajon tényleg akkora a baj? Vagy tényleg EZ a baj? hm... Egyre-másra jelennek meg a cikkek, amik megkérdőjelezik a baj mértékét, vagy inkább azt, hogy EZ lenne a fő bajság. És tényleg. Mi szó esik a médiában a több milliós menekülttáborokról Törökországban meg a környékén? Mi szó esik arról, hogy az Unión kívül mi van? Sok cikk jelent már meg a témában, nem részletezem őket. Csupán annyit, hogy 1.) tényleg akkora-e a baj; 2.) tényleg ez e a legnagyobb baj – vagy valami más, amit nem illik, nem szabad, vagy nem tudunk hangoztatni?

Általános, számunkra elfogadott, vagy inkább elfogadtatott „igazság” a demokratikus társadalmi berendezkedés felsőbbrendűsége más fajta társadalmakkal szemben. Pedig az ókori bölcselőktől kezdve nagyon sok kritika érte és éri a demokráciát. Tetszett, amikor valaki megfogalmazta, hogy pl. a Bibliában egyszer volt demokrácia: eredménye a keresztrefeszítés lett. Van igazság benne. Amikor a média által tudatosan befolyásolt tömegek „döntenek”, akkor ki irányít valójában? Na erről meg a Pápa beszélt. A lényeg: vajon tényleg a demokratikus berendezkedések (amit ha kell, akkor akár tűzzel-vassal terjeszteni is lehet, pl. a Közel-Keleten...) a tutik? Egyáltalán létezik-e ma A demokrácia? Néhány példa arra, hogy miben is élünk, hiszünk – alkalmasint megkérdőjelezhetetlenül, holott a világ más részén lehet, hogy pont az ellenkezőjét vallják az emberek, arról nem is beszélve, hogy sohasem szabadna elfelednünk, hogy az IGAZSÁGot nem a mellette felszólalók SZÁMa adja! Attól, hogy milliók nevezik feketének a fehéret, még nem lesz fekete! Hogy van az, hogy mindenki vallja, hogy az emberek egyenlőek, mégis micsoda társadalmi megkülönböztetés zajlik?! Ki kell mondanunk az igazságot – előtte persze megismerni és felfedezni, és kiállni mellette! Újra kéne gondolni az életünket, kezdve onnan, hogy mi az ami igazán szükséges, a többi csak kacat, újra kéne gondolni az értékeinket: vajon csak cimkéket aggattunk magunkra, vagy aszerint élünk és újra kéne gondolnunk a világot is körülöttünk: hogy mindaz amit tényként kezelünk, igaz-e, fontos-e, és nem vagyunk-e mi is áldozatai a félrevezető manipulációnak, ami mindenfelől zúdul felénk?

GONDOLKOZZ! Mi, vagy ki áll a háttérben? Ki akar irányítani, mozgatni...

És KÉRDEZZ! Nem biztos, hogy a mi kis agyunk elég a dolgok mögé látáshoz. Kérdezni kell. Rákérdezni a dolgokra, és végső soron a BOZTOS PONTból kiindulva keresni a válaszokat. A legfontosabb: megtanulni ISTEN SZEMÉVEL LÁTNI! (Kéne hozzá egy kis alázat, türelem, jó szándék, istenismeret, bibliaismeret, testvérek stb. stb.)

Szentlélek Úristen! Kérlek, hogy adj nekünk nyitott és alázatos szívet, hogy befogadhassunk Téged, a Te vezetésedet, hogy megismerhessük a Szentháromságot és a Te szemeddel láthassuk a dolgokat! Amen.

Z.

Ajánló
Kommentek
  1. Én